Σπυράκια

Τι είναι η ακμή (ροδόχρους νόσος) και πως φεύγει – φυσική αντιμετώπιση στο σπίτι

Η ακμή ή ροδόχρους νόσος είναι μια πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, στα μάγουλα, το πηγούνι και την πλάτη… Τα λεγόμενα σπυράκια με πύον, με τα οποία όλοι μας (άντρες και γυναίκες) λίγο πολύ έχουμε έρθει αντιμέτωποι κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι η ακμή δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά μια σοβαρή ασθένεια, που επηρεάζει την ψυχοσύνθεση του ατόμου και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Ποια είναι τα αίτια και ποια η θεραπεία για την ακμή;

Ευτυχώς δε χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία σε ινστιτούτα αισθητικής, με επιμονή, υπομονή και πολύ οικονομικά μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα και από το σπίτι.

Γιατί έχω ακμή;

Η ακμή εμφανίζεται ως αποτέλεσμα των φραγμένων πόρων που βρίσκονται στο δέρμα.

Στη φυσιολογική κατάσταση του σώματος, οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν μικρή ποσότητα λίπους, το οποίο προορίζεται για τη φυσική ενυδάτωση του δέρματος και συμβάλλει στην απομάκρυνση των νεκρών επιθηλιακών κυττάρων.

Με την ενεργό παραγωγή σμήγματος, εμφανίζεται το αντίθετο αποτέλεσμα – ακαθαρσίες, κύτταρα και παθογόνα βακτήρια αρχίζουν να συσσωρεύονται στους πόρους. Και αν δεν καθαριστούν σωστά και έγκαιρα, τότε θα αρχίσουν να σχηματίζονται φαγέσωρες, τους οποίους εμείς θα αποκαλούμε σπυράκια από δω και στο εξής.

Σε ποια ηλικία φεύγει η ακμή

Η ακμή είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις του δέρματος. Όπως δείχνουν οι μελέτες, αποτελεί πρόβλημα για το 80% του πληθυσμού ηλικίας 12-25 ετών και περίπου το 30-40% των ατόμων ηλικίας άνω των 25 ετών.

Η ροδόχρους νόσος είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τεράστια μερίδα του πληθυσμού και σχετίζεται με ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές και προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής. Για αυτό επιστήμονες σε όλο τον κόσμο καταβάλουν εντατικές προσπάθειες για να δημιουργήσουν αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας κατά της ακμής.

Υπάρχει, δηλαδή το μαγικό χάπι για τα σπυράκια που θα το πάρω και θα λυθεί το πρόβλημά μου για πάντα; Όχι! Γιατί η ακμή είναι ένα πολύ πιο βαθύ πρόβλημα, το οποίο επηρεάζεται από τη γενική ανισορροπία του οργανισμού μας.

Για να καταλάβουμε πως θα λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να αντιληφθούμε πρώτα τι το προκαλεί.

Γιατί δεν πρέπει να σπάμε σπυράκια

Τα σπυράκια λοιπόν, μπορεί να εμφανιστούν ως μαύρες κουκίδες στο δέρμα ή ως λευκές μικρές κοιλότητες. Εάν διαρρεύσει το υγρό μιας τέτοιας κοιλότητας, τότε τα βακτήρια και το σμήγμα που βρίσκονται σε αυτήν, θα ακουμπήσουν υγιείς περιοχές του δέρματος και μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων εστιών φλεγμονής.

Όταν σκαλίζουμε το δέρμα μας, υπάρχει πιθανότητα να το τραυματίσουμε και να αφήσουμε σημάδια και ουλές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακμή εμφανίζεται στην επιφάνεια των ώμων και του προσώπου. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η νόσος προσβάλλει τα κάτω και άνω άκρα, τους γλουτούς και την πλάτη.

Πόσο διαρκεί η ακμή;

Ακμή και μετά την εφηβεία; Πολλοί θεωρούν ότι η ακμή είναι απλώς ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την ηλικία και θα εξαφανιστεί μετά την εφηβεία. Βασικά αυτό πολλές φορές συμβαίνει. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα της ακμής ξεκινήσει σε μεταγενέστερη ηλικία (30-40 ετών), τότε δεν συνιστάται κατηγορηματικά να αφήσετε τα πάντα να πάρουν τον δρόμο τους, καθώς μπορούμε να μιλάμε για σοβαρές παραβιάσεις στη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.

Αίτια ακμής προσώπου, στα μάγουλα και στην πλάτη

  1. Ορμονικές αλλαγές στο σώμα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη τον εμμηνορροϊκό κύκλο, σοβαρές αγχωτικές καταστάσεις ή τη χρήση αντισυλληπτικών*.
  2. Υπερβολική χρήση καλλυντικών προϊόντων και σκευασμάτων περιποίησης δέρματος και μαλλιών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών ουσιών.
  3. Η χρήση φαρμάκων που περιέχουν συστατικά που μπορούν να διεγείρουν την έκκριση σμήγματος – οιστρογόνα, στεροειδή, φαινυτοΐνη, τεστοστερόνη κ.λπ.
  4. Αυξημένη εφίδρωση, η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή στους αθλητές.
  5. Μόνιμη διαμονή σε δωμάτια με υψηλή υγρασία.

Πρέπει ακόμα να ξέρετε! Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η υπερβολική κατανάλωση ξηρών καρπών, σοκολάτας και άλλων τροφών υψηλών σε θερμίδες και λιπαρά μπορεί να προκαλέσει ακμή, αλλά πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν διαψεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

* Αντισυλληπτικα και ακμη: με τη βοήθεια του γυναικολόγου σας μπορείτε να ρυθμίσετε την ακμή χρησιμοποιώντας αντισυλληπτικά. Προσοχή όμως, εάν δεν ακολουθήσετε σωστά την θεραπεία θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Πως θα ξέρω ότι έχω ακμή και δεν είναι απλά σπυράκια; Είναι πολύ εύκολο να διαγνωστεί η ασθένεια. Χρειάζεται μόνο μία επίσκεψη σε εξειδικευμένο δερματολόγο για να αναγνωρίσει το πρόβλημα.

Για να προσδιορίσει την ακριβή αιτία της ακμής, ένας ειδικός μπορεί να συνταγογραφήσει μια σειρά από εξετάσεις.

Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί να σας γράψει μια εξέταση αίματος για να δει αν η ακμή σας οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ορμονών σας. Μόνο αφού λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ο ειδικός θα μπορέσει να επιλέξει την πιο αποτελεσματική, ολοκληρωμένη και ασφαλή θεραπεία για εσάς.

Συμπτώματα ακμής

Τα πιο κοινά συμπτώματα ακμής περιλαμβάνουν:

  • Εμφάνιση ακμής στο δέρμα, η οποία μπορεί να εμφανιστεί τόσο στο πρόσωπο όσο και σε άλλα μέρη του σώματος.
  • Εμφάνιση επώδυνης φλεγμονής στο δέρμα.
  • Ο σχηματισμός κύστεων, δηλαδή στρογγυλεμένοι πυκνοί σχηματισμοί κάτω από το δέρμα, όταν πιέζονται δεν πονάνε.
  • Εμφάνιση φλυκταινών ή μικρών σπυριών.
  • Ερυθρότητα (κοκκινίλες) και οίδημα (πρήξιμο) στις φλεγμαίνουσες περιοχές.
  • Εμφάνιση ουλών μετά την ακμή, που τις περισσότερες φορές παραμένουν ως αποτέλεσμα ακατάλληλης θεραπείας της νόσου.

Σημαντικό! Δεν συνιστάται να σπάτε τα σπυράκια. Κατά τη διάρκεια τέτοιων χειρισμών, που είναι ευρέως γνωστοί, μπορεί να προκληθεί βλάβη στη βασική μεμβράνη του επιθηλίου, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ουλή.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της ακμής;

Ναι, η ακμή μπορεί να έχει παρενέργειες! Παρά το γεγονός ότι πολλοί αντιλαμβάνονται την ακμή ως ένα αισθητικό πρόβλημα, η μη έγκαιρη θεραπεία αυτής της ασθένειας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο σοβαρών προβλημάτων:

  • Το δέρμα μπορεί να αλλάξει χρώμα – από έντονο μωβ σε μπλε.
  • Μπορεί να σχηματιστούν κύστες στο δέρμα, προκαλώντας παραμόρφωση του δέρματος.
  • Η αυτοεκτίμηση των ατόμων που πάσχουν από ακμή για μεγάλο χρονικό διάστημα πέφτει σημαντικά, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην επικοινωνία.
  • Το δέρμα στο πρόσωπο έχει μια πολύ αντιαισθητική εμφάνιση – συνεχή ερυθρότητα, ουλές και πρήξιμο.

Αρνητικές επιπτώσεις μπορεί επίσης να προκύψουν ως αποτέλεσμα της ίδιας της θεραπείας.
Για παράδειγμα, η χρήση του Accutane (ισοτρετινοΐνη) μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ξηρότητα των βλεννογόνων και του δέρματος, αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα, εμβρυϊκές δυσπλασίες και ηπατική βλάβη.

Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια!

Τα 4 στάδια της ροδόχρους νόσου

Δεδομένου ότι η ακμή είναι μια ασθένεια που σχετίζεται συχνότερα με γενικές δυσλειτουργίες στο σώμα, η προσέγγιση στη θεραπεία της θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή που θα λύσει 100% το πρόβλημα – ένας δερματολόγος, αφού εντοπίσει την αιτία, συνταγογραφεί μια εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία μπορεί να αποτελείται από πολυάριθμες διαδικασίες και μέσα.

Γενικά, οι μέθοδοι αντιμετώπισης της ακμής μπορούν να χωριστούν σε 3 κατηγορίες: καλλυντικές, φαρμακευτικές και οι φυσικές.

Μια σωστά επιλεγμένη διατροφή, η σωστή καθημερινή περιποίηση και ένας υγιεινός τρόπος ζωής, δεν είναι λιγότερο αποτελεσματικός από το πιο δυνατό φάρμακο..

Στάδια της ακμής

Η θεραπεία μιας τέτοιας ασθένειας θα πρέπει να πραγματοποιείται ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Οι ειδικοί διακρίνουν τρία κύρια στάδια της ακμής, τα οποία καθορίζονται από τον τύπο του εξανθήματος και τον βαθμό της βλάβης του δέρματος:

Ήπια. Σε αυτή την περίπτωση, αρχίζουν να σχηματίζονται ανοιχτά και κλειστά εξανθήματα στην επιφάνεια του δέρματος, τα οποία δεν συνοδεύονται από φλεγμονή. Μπορεί επίσης να υπάρχουν απλοί σχηματισμοί, που παρουσιάζονται με τη μορφή βλατίδων (όχι περισσότερες από 10).

Κυστική ακμή θεραπεία
1ο στάδιο ακμής

Μέτρια ακμή. Με αυτή τη μορφή της νόσου, αρχίζουν να εμφανίζονται ανοιχτοί και κλειστοί φαγέσωρες, ο αριθμός των οποίων δεν υπερβαίνει τους 20. Ταυτόχρονα, μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις φλεγμονής. Εάν βρίσκεστε σε αυτό το στάδιο, τότε θα πρέπει να προετοιμαστείτε για το γεγονός ότι η διαδικασία θεραπείας θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ακμή θεραπεία
2ο στάδιο ακμής

Βαρύ στάδιο. Σε αυτή την περίπτωση, τα σημάδια είναι πολύ παρόμοια με τον μέσο βαθμό της νόσου, ωστόσο, εμφανίζονται περισσότεροι σχηματισμοί στο πρόσωπο – περίπου 40 βλατίδες. Για να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο πρόβλημα, θα χρειαστεί να περάσετε από ειδική θεραπεία.

Τρίτο στάδιο ακμής
3ο στάδιο ακμής

Κυστική ακμή ή φλεγμονώδης ακμή. Υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικά σοβαρό στάδιο ακμής, το οποίο συνοδεύεται από την εμφάνιση μεγάλου αριθμού φλεγμονωδών κυστικών και οζιδιακών σχηματισμών, καθώς και φλύκταινες και βλατίδες.

τελευταίο στάδιο ακμής
4ο στάδιο ακμής

Αντιμετώπιση – τι πρέπει να προσέξετε

Κατά κανόνα, η θεραπεία της ακμής σε διάφορα στάδια προχωρά σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

Τα κύρια συστατικά είναι:

1. Μέτρα πρόληψης.
2. Η εξάλειψη των φαγέσωρων που ήδη έχουν σχηματιστεί.
3. Η καταπολέμηση της φλεγμονής.
4. Η εφαρμογή διαδικασιών που στοχεύουν στην ομαλοποίηση της λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων.

Πολύ συχνά, αφού απαλλαγούν από σοβαρές εκδηλώσεις ακμής οι ασθενείς, ξεκινούν να εφαρμόζουν θεραπείες που μειώνουν σημαντικά τις ουλές και άλλα προβλήματα που έχει αφήσει η ακμή στο δέρμα. Ενδεικτικά οι μέθοδοι είναι: θεραπεία με λέιζερ, κρυοθεραπεία, δερμοαπόξεση κ.λπ.

Η θεραπείες για την ακμή δεν πρέπει να είναι μόνο εξωτερικές, αλλά να έχουν και εσωτερικό χαρακτήρα.
Μια ειδική δίαιτα είναι επίσης υποχρεωτική, χάρη στην οποία θα είναι δυνατή η μείωση της παραγωγής σμήγματος και η μείωση της φλεγμονής.

Εάν μιλάμε για ένα ήπιο στάδιο της νόσου, το πρώτο για παράδειγμα, τότε ένας δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει μόνο φάρμακα που χρησιμοποιούνται εξωτερικά. Αυτά περιλαμβάνουν όλα τα είδη – κρέμες, ορούς και λοσιόν – που παράγονται με βάση το αζελαϊκό οξύ, την τρετινοΐνη και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, όπως για παράδειγμα η αλοιφή epiduo ή indoxyl gel.

Εάν η ακμή φτάσει στο 2ο – 3ο στάδιο τότε τέτοιες θεραπείες θα καταστούν αναποτελεσματικές – θα χρειαστεί να θεραπεύσετε το πρόβλημα εσωτερικά.
Για τους σκοπούς αυτούς, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, αλλά έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα – με την παρατεταμένη χρήση τέτοιων φαρμάκων, εμφανίζεται εθισμός, ως αποτέλεσμα του οποίου η επίδραση της θεραπείας μειώνεται σημαντικά.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από την ακμή είναι η ερυθρομυκίνη, η οποία συμπληρώνεται με ψευδάργυρο για να αποκτήσετε τα μέγιστα αντιβακτηριδιακά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Είναι αυτός ο συνδυασμός που αποτελεί μέρος του φαρμάκου για την ακμή που ονομάζεται Zineryt.

Για τον καθαρισμό του δέρματος από την ακμή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες διαδικασίες:

  • Δερμοαπόξεση, καθώς και πίλινγκ στο σπίτι,
  • Θεραπεία με λέιζερ.
  • Μασάζ με τσιμπήματα στην επιφάνεια που έχει ακμή.
  • Κρυοθεραπεία.

Έχω ακμή, τι να κάνω;

Μόνο η σωστά οργανωμένη καθημερινή φροντίδα θα μειώσει την πιθανότητα έξαρσης, καθώς και τα σημάδια της ακμής στα αρχική στάδια.

Καταπολέμηση ακμής στο σπίτι βήμα-Βήμα:

1. Το δέρμα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά με ένα μη επιθετικό σαπούνι, η σύνθεση του οποίου δεν θα το στεγνώσει υπερβολικά.

2. Επιβάλλεται να μην κοιμάστε με μακιγιάζ.

3. Εάν το τριχωτό της κεφαλής γίνεται πολύ συχνά λιπαρό, τότε πρέπει να λούζετε τακτικά τα μαλλιά σας. Σε αυτή την περίπτωση, η τρίχα θα πρέπει να αφαιρεθεί από το μέτωπο για να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα.

4. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τρίβετε, να ξύνετε ή να πιέζετε τα σπυράκια. Τέτοιοι χειρισμοί είναι πολύ επικίνδυνοι, καθώς μπορούν να οδηγήσουν όχι μόνο στην εμφάνιση ουλών, αλλά και να προκαλέσουν τη μετάδοση της μόλυνσης σε υγιείς περιοχές του δέρματος.

5. Στη διαδικασία περιποίησης του δέρματος, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καλλυντικά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών ουσιών. Είναι καλύτερο να επιλέξετε σκευάσματα που έχουν βάση το νερό.

6. Κατά καιρούς, χρειάζεται να χρησιμοποιείτε ειδικές μάσκες και scrub που σας επιτρέπουν να καθαρίζετε πιο αποτελεσματικά τους πόρους. Ωστόσο, εάν υπάρχει σημαντική φλεγμονή στο δέρμα, τέτοιες διαδικασίες θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερο ερεθισμό.

Μη συνταγογραφούμενες θεραπείες ακμής

Εάν οι παραπάνω μέθοδοι δεν έδωσαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε μπορείτε να καταφύγετε σε φάρμακα που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Τα φάρμακα αυτά, πρέπει να εφαρμόζονται απευθείας επάνω στα σπυράκια και όχι σε όλο το δέρμα.

Τα φάρμακα που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή συνήθως περιέχουν: σαλικυλικό οξύ, ρεσορκινόλη, θείο και βενζοΰλιο.

Ο κύριος μηχανισμός δράσης τους στοχεύει στην εξάλειψη των βακτηρίων, στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων, καθώς και στη μείωση των σμηγματογόνων εκκρίσεων.

Ωστόσο, η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερυθρότητα στο δέρμα.

Βοήθεια από έναν ειδικό

Εάν όλες οι μέθοδοι αντιμετώπισης της ακμής που περιγράψαμε παραπάνω δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο της θεραπείας – τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Αφού επισκεφθείτε έναν δερματολόγο και περάσετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, μπορεί να σας συνταγογραφήσει τα ακόλουθα φάρμακα:

  • Αντιβιοτικά χάπια. Αυτά συνήθως περιλαμβάνουν ουσίες όπως: αμοξικιλλίνη, ερυθρομυκίνη, τετρακυκλίνη, δοξυκυκλίνη και μονοκυκλίνη.
  • Αντιβιοτικές αλοιφές. Όσες εφαρμόζονται τοπικά συνήθως αποτελούνται από: αφαινυλοσουλφόνη (δαψόνη), η ερυθρομυκίνη και η κλινδομυκίνη.
  • Gel και κρέμες βασισμένα σε αντισυλληπτικά ισοτρετινοΐνης, καθώς και σε ρετινοϊκό οξύ. Εάν οι έφηβοι και οι έγκυες γυναίκες που έχουν ενεργές σεξουαλικές σχέσεις έχουν να αντιμετωπίσουν την ακμή, τότε κατηγορηματικά δεν συνιστάται η χρήση του Accutane για θεραπεία. Αυτή η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο.
  • Ενώσεις που παράγονται με βάση το σαλικυλικό οξύ, τη ρεσορκινόλη, το θείο και επίσης το βενζοϋλιο.
  • Φάρμακα που περιέχουν σπιρονολακτόνη. Αυτό το φάρμακο θα είναι μια εξαιρετική λύση για τις γυναίκες που έχουν ακμή λόγω ορμονικών διαταραχών.

Προσοχή! Τα αντισυλληπτικά μπορούν να γίνουν αποτελεσματικά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, τότε θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα – το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί..

Βότανα και φυσική αντιμετώπιση της ακμής

Τα προβλήματα ακμής μπορούν επίσης να λυθούν με τη βοήθεια μιας σειράς αισθητικών επεμβάσεων. Το λέιζερ για την ακμή είναι μια αποτελεσματική λύση. Η θεραπεία αυτή ονομάζεται φωτοδυναμική και καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική για τα σοβαρά στάδια ακμής.

Επίσης, ένας έμπειρος δερματολόγος μπορεί να συστήσει μια διαδικασία όπως ένα χημικό πίλινγκ για την καταπολέμηση της ακμής. Όπως η δερμοαπόξεση έτσι και η ενέσιμη αφαίρεση κύστεων είναι εξίσου αποτελεσματική.

Γιατροσόφια: ακμή και βότανα

Όποιος από εσάς ενστερνίζεται τη φράση -κάτι ξέρανε οι παλιοί- μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή με διάφορα γιατροσόφια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς από τα φάρμακα.

Για παράδειγμα, η συνεχής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία φέρνει ένα θετικό αποτέλεσμα – ο ήλιος είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό. Αλλά δεν πρέπει να παρασυρθείτε πολύ με την ηλιοθεραπεία, επειδή τέτοιες διαδικασίες μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι για να απαλλαγείτε από την ακμή είναι οι ακόλουθες:

1. Στις πληγείσες περιοχές του δέρματος, μπορείτε να εφαρμόσετε χυμό από σκόρδο, κρατώντας το για 10-15 λεπτά. Στο τέλος του καθορισμένου χρόνου, όλα θα πρέπει να ξεπλυθούν καλά με κρύο νερό.

2. Το ίδιο αποτελεσματικά θα είναι τα αιθέρια έλαια – τσάι ή λεβάντα. Χάρη σε αυτά, θα είναι δυνατό να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη φαγούρα και την ερυθρότητα.

3. Ένα άλλο αποτελεσματικό γιατροσόφι θεωρείται το πράσινο τσάι. Αφήστε το φακελάκι για μια δυο μέρες μέσα στο τσάι για να φτιάξετε ένα δυνατό ορό. Πριν χρησιμοποιήσετε απευθείας την λοσιόν που φτιάξατε, θα χρειαστεί να προσθέσετε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού. Εφαρμόστε για 10 λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό.

4. Ένα αφέψημα σελαντίνης δεν θα ανακουφίσει λιγότερο αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου. Για να το προετοιμάσετε, θα χρειαστεί να πάρετε 20 γραμμάρια του φυτού, τα οποία θα τοποθετήσετε σε 0,5 λίτρα βραστό νερό. Αφού πάρει χρώμα το νερό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Εφαρμόστε το ακριβώς όπως και το πράσινο τσάι.

Σύσταση! Με τον σωστό συνδυασμό φυσικών συστατικών, μπορείτε να έχετε ένα πραγματικά θετικό αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της ακμής. Ταυτόχρονα, όλα τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε συνίσταται να είναι φρέσκα!

Ροδόχρους ακμή – φυσική αντιμετώπιση

Για την εξάλειψη των συμπτωμάτων της ακμής θα βοηθήσουν και ειδικές μάσκες, τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε με τα χέρια σας χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Οι πιο εύκολες συνταγές:

1. Τα πίτουρα, όπως και η γνωστή σε όλους μας μαγειρική σόδα, αν αραιωθεί με μικρή ποσότητα νερού κάνει θαύματα. Εφαρμόστε το μείγμα για 10 λεπτά στην προβληματική επιφάνεια του δέρματος, ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

2. Μια απλή μάσκα πατάτας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τρίψτε στο ρεντέ μια πατάτα στην πιο λεπτά πλάκα και εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος για 20 λεπτά. Αυτή η μάσκα θα σας βοηθήσει όχι μόνο στην καταπολέμηση της ακμής αλλά και τη σημαντική μείωση των ουλών που αναπόφευκτα παραμένουν μετά την ακμή.

3. Αυγά και ακμή: Το ασπράδι αυγού, χτυπημένο απαλά με το χέρι, μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό. Χάρη σε ένα τόσο φαινομενικά απλό συστατικό, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την κατάσταση του δέρματος. Η μάσκα θα πρέπει να διατηρηθεί για 15 λεπτά.

4. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για ακμή θεωρείται βερβένα. Εάν τη μουλιάσετε σε 0,5 λίτρο βραστό νερό μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά. Εφαρμόστε στο δέρμα και δεν χρειάζεται να ξεβγάλετε.

5. Ένα εξίσου δημοφιλές γιατροσόφι για την ακμή είναι και το χαμομήλι.

6. Η φυσική θεραπεία με τριμμένη κολοκύθα κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με την πατάτα. Εφαρμόστε την με τον ίδιο τρόπο στο προβληματικό σημείο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιατροσόφια μόνο εάν το πρόβλημά σας δεν έχει εξελιχθεί σε χρόνιο ή σοβαρό στάδιο.

Εάν βρίσκεστε στο 2ο στάδιο, 3ο ή 4ο στάδιο (όπως είδαμε τις φωτογραφίες πιο πάνω) τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν δερματολόγο που θα είναι σε θέση να επιλέξει την καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για εσάς.

Adblock
detector