Ένα σπυράκι που στέκει αγέρωχο, είναι λίγο άκομψο και μπορεί να γίνει ενοχλητικό! Αν όμως υπάρχει ακμή και τα σπυράκια εμφανίζονται συνεχώς, αυτή είναι μια αφορμή να σκεφτούμε τι πήγε στραβά στο σώμα μας. Ίσως τα εξανθήματα σηματοδοτούν κάποια εσωτερικά προβλήματα – θέματα με το στομάχι, το ενδοκρινικό σύστημα ή απλώς «ουρλιάζουν» για την έλλειψη βιταμινών και μετάλλων… Εσείς τι μπορείτε να κάνετε όμως για όλα αυτά;
Έχει νόημα να πίνουμε βιταμίνες και αν ναι τότε ποια βιταμίνη βοηθάει στην ακμή; Δεν είναι μόνο μια! Ας δούμε λοιπόν, ποιες βιταμίνες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και σε ποια τρόφιμα μπορείτε να τις βρείτε.
Ακμή: βιταμίνες και πώς επηρεάζουν το δέρμα
Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι το δέρμα χρειάζεται υγρασία. Αλλά όσο χρειάζεται την υγρασία, άλλο τόσο χρειάζεται και τις βιταμίνες, οι οποίες:
- Ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.
- Βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υπεύθυνες για την απαλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.
- Ενισχύουν τον προστατευτικό μηχανισμό του δέρματος και το προστατεύουν από το εξωτερικό περιβάλλον.
Έλλειψη βιταμινών
Το λείο, ομοιόμορφο, ελαστικό δέρμα, που κυριολεκτικά λάμπει από υγεία, δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου πρόσθετες βιταμίνες. Αλλά αν είναι θαμπό, πολύ ξηρό ή αντίθετα, λιπαρό, πιθανότατα δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά.
Ένα σημάδι ανεπάρκειας βιταμινών μπορεί να είναι:
• Mαύρα στίγματα (φαγέσωρες)
• Ακμή
• Φαγούρα
• Ξεφλούδισμα
• Θαμπή επιδερμίδα
• Χαλάρωση του δέρματος
Υπερβιταμίνωση
Η υπερβιταμίνωση είναι επίσης ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα, η περίσσεια βιταμίνη Α ξηραίνει το δέρμα, η περίσσεια βιταμίνης Β3 προκαλεί ερυθρότητα και η υπερβολική δόση Β12 μπορεί να οδηγήσει στα ίδια εξανθήματα. Ωστόσο, σε σύγκριση με την υποβιταμίνωση (έλλειψη βιταμινών), η υπερβιταμίνωση είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και εμφανίζεται κυρίως στο πλαίσιο της ανεξέλεγκτης λήψης φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής.
Ποια βιταμίνη βοηθάει στην ακμή
Φυσικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν εμφανίζεται η ακμή δεν είναι να τρέξετε στο φαρμακείο και να αγοράσετε συμπλέγματα βιταμινών, αλλά να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να μάθετε την αιτία αυτών των ενοχλητικών εξανθημάτων. Ο ειδικός θα καταλάβει ποιες βιταμίνες χρειάζεστε και σε ποια ποσότητα. Πάμε να δούμε αναλυτικά ποιες βιταμίνες βοηθάνε στην καταπολέμηση της ακμής.
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α και τα παράγωγά της, φυσικά και συνθετικά ρετινοειδή, χρησιμοποιούνται τόσο για την επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος όσο και για τη θεραπεία της ακμής. Πως λειτουργεί; Η γήρανση του δέρματος σχετίζεται άμεσα με την επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη δύναμη και την ελαστικότητά του. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας: στο δέρμα, ενεργοποιείται η παραγωγή του ενζύμου κολλαγενάση, το οποίο καταστρέφει το χρήσιμο κολλαγόνο. Τα ρετινοειδή αναστέλλουν τη δραστηριότητα της κολλαγενάσης και διεγείρουν τη σύνθεση προδρόμων ουσιών του κολλαγόνου. Έτσι, βοήθεια στην καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα παράγωγα της βιταμίνης Α μειώνουν τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων (και είναι το υπερβολικό σμήγμα που συχνά ευθύνεται για την εμφάνιση ακμής) και γενικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της ακμής.
Βιταμίνες Β
Υπάρχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και καθεμία από αυτές παίζει ρόλο στην καταπολέμηση της ακμής.
Η Β3 (νιασιναμίδη) προάγει τη στένωση των πόρων, μειώνει τη λιπαρότητα του δέρματος, αυξάνει τις ιδιότητες φραγμού του. Χρησιμοποιείται επίσης για την καταπολέμηση της υπερμελάγχρωσης – δεν πρόκειται ακριβώς για ακμή, αλλά είναι το ίδιο δυσάρεστη. Εάν υπάρχει αρκετή νιασιναμίδη στο σώμα, το δέρμα είναι πυκνό, ενυδατωμένο και έτσι οι ρυτίδες είναι λιγότερες.
Η Β5 (παντοθενικό οξύ) προάγει την αναδόμηση και την αναγέννηση των ιστών. Επιπλέον, ρυθμίζει και πάλι τη λιπαρότητα του δέρματος, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνει τον κίνδυνο ακμής.
Η Β6 (πυριδοξίνη) είναι γενικά το νούμερο ένα φάρμακο για την ακμή. Μειώνει την ποσότητα της φλεγμονής. Η έλλειψή της απλώς οδηγεί στην εμφάνιση εξανθημάτων.
Η Β9 (φολικό οξύ) έχει επίσης καλή αντιφλεγμονώδης δράση. Επιπλέον, προστατεύει το δέρμα από αρνητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων.
Βιταμίνη C
Αυτό είναι ίσως το πιο δημοφιλές συστατικό στα καλλυντικά – είναι αντιοξειδωτικό, φωτοπροστατευτικό, λευκαίνει το δέρμα και καταπολεμά τις ρυτίδες. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των ενζύμων που εμπλέκονται στη σύνθεση του κολλαγόνου: αν είναι αρκετή, το δέρμα είναι απαλό, σφριγηλό και ελαστικό. Στην πραγματικότητα, μόνο με επαρκή επίπεδα βιταμίνης C μπορούν οι υπόλοιπες βιταμίνες να εκτελέσουν πλήρως τις αμέτρητες – ας το πούμε – δουλειές τους.
Βιταμίνες D και E (τοκοφερόλη)
Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην ακμή. Οι D και E γενικότερα είναι απαραίτητες για τη βελτίωση του τόνου του δέρματος, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης, για την ενυδάτωση και την προστασία του. Συμβάλλουν επίσης σημαντικά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και, όπως γνωρίζετε, υγιές σώμα = υγιές μυαλό = υγιές δέρμα.
Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ, ή φυλλοκινόνη, είναι η καταλληλότερη για το πρήξιμο και την υπερμελάγχρωση. Ωστόσο, έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως μπορεί να φανεί και για την καταπολέμηση της ακμής.
Σε ποιες μορφές υπάρχουν οι βιταμίνες
Οι βιταμίνες εισέρχονται στο σώμα μας με τα τρόφιμα και τα ποτά, με τη μορφή δισκίων, καψουλών και ενέσεων. Τα καλλυντικά επίσης, προσφέρουν βιταμίνες στην επιφάνεια του δέρματος. Πολλές από τις βιταμίνες που αναφέρθηκαν παραπάνω βοηθάνε αν εφαρμοστούν επιδερμικά με τη μορφή κάποιας κρέμας περιποίησης.
Κάψουλες και δισκία
Αρχικά, ένας γιατρός συνταγογραφεί βιταμίνες σε αυτή τη μορφή – φυσικά, μπορείτε να τις αγοράσετε από το φαρμακείο χωρίς να απαιτείται συνταγή, αλλά καλύτερα να μην πάρετε μόνοι σας μια τέτοια πρωτοβουλία, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Το αν θα επιλέξετε δισκία ή κάψουλες, εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις (γνωρίζουμε ανθρώπους που δεν μπορούν να καταπιούν τις κάψουλες, τους φαίνεται ότι θα κολλήσουν στο λαιμό τους). Οι βιταμίνες Ε και D, φυσικά, είναι διαθέσιμες σε ταμπλέτες, αλλά απορροφώνται καλύτερα σε μορφή «κάψουλας».
Αμπούλες
Οι βιταμίνες σε αμπούλες προορίζονται για ενέσεις, κάτι τέτοιο αποτελεί ιατρική πράξη. Συνταγογραφούνται μόνο από ειδικό. Μερικοί «έξυπνοι» αγοράζουν αμπούλες και τις εφαρμόζουν απευθείας στο δέρμα. Αλλά αυτό είναι επίσης ένα επικίνδυνο εγχείρημα: η σύνθεση είναι πολύ συμπυκνωμένη και μπορεί να εμφανιστούν εγκαύματα, ξεφλούδισμα και άλλα προβλήματα στο δέρμα.
Καλλυντικά
Κρέμες, λοσιόν και μάσκες εμποτισμένες με βιταμίνες είναι πολύ διαδεδομένες σήμερα. Υπάρχουν προϊόντα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από ινστιτούτα αισθητικής και άλλα που προορίζονται για χρήση στο σπίτι. Τα επαγγελματικά καλλυντικά, κατά κανόνα, είναι πιο αποτελεσματικά, αλλά ταυτόχρονα είναι κατάλληλα για πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες: είναι επικίνδυνο να τα χρησιμοποιείτε αλόγιστα. Το προϊόν που χρησιμοποιεί η αισθητικός και μας κάνει τέλειο δέρμα αν το χρησιμοποιήσουμε μόνες μας στο σπίτι μπορεί να μας φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Τροφές
Οι περισσότερες βιταμίνες πού λαμβάνουμε καθημερινά, είναι καλύτερα να τις παίρνουμε από το φαγητό. Πάμε να δούμε ποιες τροφές πρέπει να τρώμε:
• Βιταμίνη Α – ψάρια, συκώτι, κόκκινα λαχανικά και φρούτα.
• Βιταμίνες Β – δημητριακά, όσπρια, λάχανο, μπανάνες και τυρί.
• Βιταμίνη C – είναι άφθονη στη μαύρη σταφίδα, τα εσπεριδοειδή και τις πιπεριές.
• Βιταμίνη D – λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα.
• Βιταμίνη Ε – ξηροί καρποί και φυτικά έλαια.
• Βιταμίνη Κ – βρίσκεται στην κολοκύθα, το ξινολάχανο και το πίτουρο.
«Ωστόσο», λέει η ειδικός της Vichy, Ekaterina Turubara, «δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο σε βιταμίνες για την ακμή από τα τρόφιμα. Καθώς, πρώτα το σώμα μας ικανοποιεί τις ανάγκες των εσωτερικών οργάνων – επειδή είναι πιο ζωτικής σημασίας από μια φρέσκια επιδερμίδα. Ως εκ τούτου, θα σας συμβούλευα να χρησιμοποιείτε βιταμινούχα καλλυντικά και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη λήψη πρόσθετων βιταμινών εάν είναι απαραίτητο».